SÜLEYMANİYE MEYDAN ÇEŞMESİ – Hesap Çeşmesi – Çadır Çeşmesi
SÜLEYMANİYE MEYDAN ÇEŞMESİ Hesap Çeşmesi Çadır Çeşmesi |
İnşa Tarihi: H. 1207 / M 1792-1793 |
Banisi: |
Adres: |
Yeniden Tamir / İnşa Tarihi: |
Kitabesi (Osmanlıca Türkçesi): |
Mealen “Allah’ın gözde kulları da o pınardan içmekte ve istedikleri kadar akıtmaktadır.” el-İnsan / 6 “Rableri onlara katından tertemiz bir içecek sunmaktadır.” el-İnsan / 21 “Yaptıklarınızın karşılığıdır bunlar. İşte, karşılıksız kalmadı hiçbir gayretiniz.” el-İnsan / 21, 22 H. 1207 –Rebiü’l-evvel M. 1792 – Ekim/Kasım Kaynak: Fatih Belediyesi Kitabelerin Kitabı Fatih (E.T:14.2.2024) |
Avludan çıkıp cami etrafını geziyoruz. Süleymaniye Caddesinden camiye doğru gelirken geniş bir alan önünüze çıkar. İşte bu alan da kubbeli, kare yapı, dört köşeli Süleymaniye Meydan Çeşmesi dikkati çeker. Çeşmenin üzerinde 3 ayrı parça halinde kitabe yer alıyor. Kitabe ortada 3 satır, yanlarda 2 satır olarak yer alıyor (Kitabelerde insan suresi 6, 21 ve 22. ayeti kerimeler). 1207 tarihinde yaptırılan çeşme Hesap Çeşmesi ve Çadır Çeşmesi isimleriyle de bilinir. Çeşme üzerinde bulunan bilgilendirme tabelasında: “Hesap Çeşmesi denilmesinin sebebi, külliyenin yapımı sırasında burada yüksekçe bir yere çıkan Mimar Sinan belirli zamanlarda yanında çalıştırdığı ustalara yevmiyelerini dağıtırmış… Çadır Çeşme denilmesinin sebebi ise Süleymaniye’nin tamamlanıp işler bittikten sonra caminin karşısındaki boş meydanda kurulmuş olan işçi gündeliklerinin ödendiği hesap çadırı kaldırılırken buraya bir hayır eseri bırakmak istemeleri imiş.” Tek cephesinde aynası vardır. Musluğu takılı ve su akmaktadır.
İBB-İSKİ-İstanbul Tarihi Çeşmeler Külliyatı 1. cilt, 187-190. sayfalarında çeşme ile ilgili satırları okuyoruz: “Çeşmenin üstü piramidal yüksek bir külahla örtülmüştür. Kare planlı çeşmenin köşeleri pahlıdır. Pahlı dar yüzeylerde dikdörtgen sığ yuvalar görülmektedir. Başlıklı, köşeli gömme sütunlarla yapı hareketlendirilmiştir. Cephede sütunların üzerinden geçen silme ve yalın korniş arasında üç satırlık kitabesi bulunmaktadır. Çeşmenin bir yüzünde ayna taşı ve tekne bulunmaktadır. Orta bölümde yer alan ve dalgalı yuvarlak kemer içinde bulunan ayna taşının iki yanında yer alan sütunçelerin üzerine oturan kademeli ve yivli yuvarlak kemerler görülmektedir.