NARLIKAPI ÇEŞMESİ-Dülbendcizade Çeşmesi
NARLIKAPI ÇEŞMESİ (Dülbendcizade Çeşmesi) |
İnşa Tarihi: 1162 |
Banisi: el-Hâc Mustafa bin el-Hâc Mehemmed Efendi |
Adres: Ali Efendi Sokağı |
Yeniden Tamir / İnşa Tarihi: 1320 / 1902 |
Kitabesi (Osmanlıca Türkçesi): |
NARLIKAPI ÇEŞMESİ (Dülbendcizade Çeşmesi) Tamir Kitabesi Edirne müderrislerinden merhûm el-Hâc Mustafa bin el-Hâc Mehemmed Efendinin sene1162 (M. 1748-49) tarihinde binâ vü ihyâ eylediği çeşmelerden birisi İstanbulda Aksaray civarında Kâtib Muslihiddin Mescidi ittisâlindeki ve diğeri işbu çeşme olup mütevellîsi Şefika Hanım tarafından taʽmîr ettirilmişdir. Sene gurre-i Receb 1320 / M. 10 Ekim 1902 Kaynak: Kitabelerin Kitabı Fatih E.T: 30.4.2023) |
Ali Efendi Sokağında ilerliyoruz. Sokağın sağında kalan Narlıkapı Çeşmesi Sokağı ile kesiştiği köşede binaların arasında kalmış bir çeşme görüyoruz. bir tarafı apartmana yaslı, diğer üç tarafı açıkta. Çeşme kare şeklinde ve onarılmayı bekliyor. Çeşmenin bulunduğu ön yüz Ali Efendi Sokağına bakıyor. Üstte hala ayakta kalan 5 satırlık kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin üzerinde 1320 tarihini okuyoruz. Yani bundan yaklaşık 123 yıl önce ya yaptırılmış ya da tamir ettirilmiş. Çeşme de musluk yoktur. Çeşmenin adının sokak ismiyle aynı olacağını düşünerek Narlıkapı Çeşmesi notunu düşüyoruz. Kitabelerin Kitabı Fatih isimli eserde çeşmenin ismi Dülbendcizade Çeşmesi ismi verilmiş. (Sonrasında internette araştırdığımda çeşmenin kitabesinde 1162 senesinde el-Hâc Mustafa bin el-Hâc Mehemmed Efendi tarafından yaptırıldığı, Şefika Hanım tarafından da 1320 yılında tamir ettirildiği yazılıdır. Çeşme Şefika Hanım Çeşmesi ve El-Hac Mustafa Çeşmesi olarak da bilinir. Kaynak :https://kulturenvanteri.com/ (Erişim Tarihi:6.11.2021)-NARLIKAPI ÇEŞMESİ AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAKINIZ!
18 Ekim 2024 Cuma günü bölgeye yaptığımız gezide çeşmenin Fatih Belediyesi tarafından restore edildiğini görmek bizi çok mutlu etti. Tabelada çeşmenin ismi sadeleştirerek, Tülbentcizade Çeşmesi olarak belirtilmiş.