HEKİMOĞLU ALİ PAŞA SEBİLİ
HEKİMOĞLU ALİ PAŞA SEBİLİ (Sultan I. Mahmud Sebili) |
İnşa Tarihi: |
Banisi: |
Adres: |
Yeniden Tamir / İnşa Tarihi: |
Kitabesi (Osmanlıca Türkçesi): |
Hekimoğlu Ali Paşa Sebil Kitabesi (Sultan I. Mahmud Sebili) H. 1146 1 Hazret-i Sultân Mahmûdun vekîl-i mutlakı Nam-dâş-ı fâtih-i Hayber vezîr-i bî-adîl 2 Eyledi bu Kâʽbetü’l-uşşâkı bünyâd yapdı hem Câh-ı Zemzem gibi bir “Aynan tüsemmâ Selsebîl” 3 Geldi sadra çok semiyy-i sâkî-i Kevser velî Etmedi böyle birinin bezmi irvâ-yı halîl 4 Lûleden su gibi hâmemden teraşşûh eyledi Vasfın işrâb için ey Vehbî dü târîh-i celîl 5 “Bu Alî Paşa sebîlinden gel iç mâ’ü’ş-şifâ” “Âb-ı pâk-i Kevser oldu vakf-ı ebnâ-yı sebîl” H. 1146 / M. 1733-34 1 Sultan Mahmut Hazretleri’nin mutlak vekili, Hayber fatihinin adaşı, 2 eşsiz vezir, bu âşıklar Kâbe’sini ve Zemzem kuyusu gibi bir sebili (aynen tüsemmâ Selsebîl) yaptırdı. 3 Sadrazamlık makamına çok Kevser sakisi adaşları geldi, fakat hiç birinin meclisi dostları böyle sulamadı. 4 Ey Vehbî, vasıflarını anlatmak için kurnadan akan su gibi kalemimden iki güzel tarih damladı: 5 “Bu Ali Paşa sebilinden gel, şifa suyu iç.” “Sebil binasının vakfı, tertemiz Kevser suyu oldu.” Kaynak: Kitabelerin Kitabı Fatih E.T: 11.5.2023) |
Esekapı Sokaktan Hekimoğlu Ali Paşa Camii’ne doğru ilerliyoruz. Sağımızda restorasyonu yapılmış binalar, solumuzda ise caminin duvarında bir çeşme görüyoruz. Çeşmenin musluğu ve herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır. Çeşme, cami duvarına bitişik olduğundan aynı adla anıldığını tahmin ediyoruz. Sebilin önünden uzunlamasına ana kapı uzamında fotoğraf çektik.
Kapının sağında Hekimoğlu Ali Paşa Külliyesi hakkında bilgi verilen prizma tabelada Sebil hakkında yazılanlar: “Caminin sebili, Lale Devri bezemesini en olgun tasarımıyla temsil eden yapılardan biridir. Bu kubbeli sebilin geç rokoko karakterli, gerilimli bir desenle tasarlanmış bronz parmaklıkları, 18.yy sebil şebekeleri içinde tektir.”