HACI EVHADDİN NAMAZGAHI ÇEŞMESİ-Kayış Mustafa Ağa Çeşmesi

HACI EVHADDİN NAMAZGAHI ÇEŞMESİ
Kayış Mustafa Ağa
İnşa Tarihi:
Banisi: Kayış Mustafa Ağa
Adres: Yedikule Mahallesi
Hacı Evhaddin Caddesi
Yeniden Tamir / İnşa Tarihi:
Kitabesi (Osmanlıca Türkçesi):
Hacı Evhaddin Namazgahı Çeşmesi
Yapılış Tarihi: H. 1228 / M. 1813-1814
İnşa Kitabesi;
Sâhibü’l-hayrât ve’l-hasenât Bâbüssaâde ağası
sâbık merhûm Kayış Mustafa Ağa 1228

Tamir Kitabesi;
Efendim âfiyet olsun cümle geçmişler
ruhuna Fâtiha
1289
(Kaynak: https://kulturenvanteri.com/ 
E.T.:22.9.2022)

Sokağın bitiminde sağa Hacı Evhaddin Caddesine çıkıyoruz. Sağımızda Yedikule İlkokulunun bahçe duvarı uzanıyor. Bahçe duvarının bitiminde orijinal gibi durmayan Hacı Evhaddin Namazgahı Çeşmesini görüyoruz. Orijinal olan kısım ayna kısmı. Ayna kısmının üzerinde maşallah yazısının altında 3 satırlık kısa bir kitabe yer alıyor. Tarih olarak ikinci satırda 1228, üçüncü satırda ise, 1289 tarihi göze çarpıyor (1813 ve 1872/1873). Çeşmenin kemer kısmı kırmızı tuğlalardan yapılmış. yan duvarda ise iki sıra tuğla bir sıra taş?, olarak 3 sıra kırmızı tuğla sıralanmış. Hülasa tarihi olarak karşılığı olduğunu zannetmiyorum. Çeşme Hacı Evhaddin tarafından cami ile birlikte aynı tarihlerde yaptırılmıştır. Kitabede de belirttiği gibi 1813’te Kayış Mustafa Ağa tarafından yenilenmiş, 1872-83 yıllarında da tekrar tamir görmüştür. Çeşmeyi geride bırakıp ilerlemeye devam ediyoruz.

30 Ekim 2024 Çarşamba günü bölgeyi gezerken çeşmenin kitabesinin restore edildiğini ve tabelasının asıldığını gördüm. Çeşmenin ismi Kayış Mustafa Ağa Çeşmesi olarak isimlendirilmiş. Fatih Belediyesine teşekkür ediyoruz. Çeşmelerimiz tekrar hayat buluyor.

Fatih Belediyesi Miras Fatih’te yazılanları okuyoruz: “..Tuğladan yuvarlak kemerli orta bölümde ampir üslup özelliklerini yansıtan mermerden imal edilmiş ziya desenli kitabeli bir ayna taşı bulunmaktadır…”