BEZM-İ ALEM VALİDE SULTAN ÇEŞMESİ – Mevlanakapı
BEZM-İ ALEM VALİDE SULTAN ÇEŞMESİ Mevlanakapı |
İnşa Tarihi: 1257 (M.1841) |
Banisi: |
Adres: Lalezar Camii Sokak |
Yeniden Tamir / İnşa Tarihi: |
Kitabesi (Osmanlıca Türkçesi): |
Bezmialem Valide Sultan Çeşmesi Kitabesi (Mevlanakapı) Yapımı: 1257 (M.1841) Şeh-i devran Han Abdülmecid’in mâderi ya’ni Cenab-ı Bezmiâlem nâm Sultan-ı kerem-bünyan Cihana âb-ı hayrat-ı hayat-ı tâze virdikce Sezâdır halk-ı âlem bulsalar şimdi yenidencan Bu zîbâ çeşme saru yapdı suyun eyledi icrâ Bütün leb-teşnegânı kıldı feyz-i lûtfiyle reyyan Bihamdillah yapıldı meşreb-i pâkizesi üzre İdince hasbetenillah bu hayr itmamını ferman” İlahi Valide Sulatn duâ aldıkça âlemden Şeh-i devranı kıl sîrab-ı cû-yi ömr-i bî-pâyân Nola Zîver kulu tarih-i tammın eylese işrâb getürdü âb-ı dil-cü çeşme yapdı Valide Sultan (1257) Kaynak: https://kulturenvanteri.com/ (E.T:23.1.2023) |
Karagöz Tekkesi Sokaktan ilerleyerek sokak bitiminde sola döndük. Döndüğümüz sokak Lalezar Camii Sokaktı. 100 metre kadar ilerledikten sonra sağ yanımızda yeni onarılmış, Bezm-i Alem Valide Sultan Çeşmesi vardı. Yatık dörtgen biçiminde kesme taştan klâsik tarzda sade bir yapıdır. Ayna taşı da sadedir. Musluğu yoktu. Sivri kemerinin üstünde mermerden çok büyük bir kitabesi vardır. Abdulmecid’e ait olan tuğranın sağında ve solunda 6 ‘şar satırlık harika bir hat yazısı örneği vardı. Tuğranın altında 1207 tarihi yer alıyor.
İBB-İSKİ-İstanbul Tarihi Çeşmeler Külliyatı 1. cilt, 173. sayfasında çeşme ile ilgili satırları okuyoruz: “… Madalyonun üstünde dökümlü kumaş kabartması, altta, iki köşesinde çiçek motifleri ve iki ucu palmetlerle sonlanan bir kartuş bulunmaktadır. Kitabenin altında basık sivri kemerli bir niş görülür. Üzengi taşları içe bakan yüzlerinde yivlidir…”