SULTAN SARNICI

Tatbikat camiini (Sivasi Tekkesi Mescidini) bu açıdan da fotoğraflıyorum. Tatbikat caminin altında girişi Ali Naki sokağından yapılan düğün, nişan toplantı, organizasyon amaçlı tarihi Sultan Sarnıç bulunuyor. Tarihi geçmişini bilmiş olsaydık içeriden de fotoğraf kareleri alırdık. Yolumuz bir kez daha düşerse inşallah. Sarnıç hakkında araştırma yaparken ilgili firmanın resmi sitesinde tarihçe hakkında bilgi verilmiş. Olduğu gibi aşağıya alıyorum (yazım/imla yanlışları düzeltilmiştir):

“İstanbul’un kalbinde tarihi sarnıç 1600 yıllıktır. İstanbul’un en büyük kapalı sarnıçlarındandır. Yapım tekniği ve bezemeleri göz önünde bulundurularak en erken M.S. 4 yy sonuna I. Theodosius dönemine (378 -395) tarihlendirilebilmektedir. Sarnıç, dikdörgen planlıdır ve ana mekanı düzenli aralıklarla yerleştirilmiş yedisi granit yirmi biri beyaz mermer olan 28 adet sütunla , birbirine paralel beş dikdörgen bölüme ayrılmış olup, üst örtüsü küçük boyutlu çapraz tonozlardır. Kalın taşıyışı duvarlar üzerinde, yarım yuvarlak pencere açıklıkları ve mekan içinde şipoli (devşirme) malzeme olduğu için birbirinden farklı olan özenle işlenmiş korint tarzda başlıklara sahiptir. Birkaç sütun gövdesinde ve başlıkların taşıdığı tuşla kemer ayaklarında kazanarak oluşturulmuş haç monogramları ve yapan ustaya ait olduğu düşünülen bazı harflerin varlığı ise dikkat çekicidir. Bizans Dönemi İçin çok önemli bir sarnıçtır. Asırlarca boş kalan ve daha sonraları bir dönem iplik bükücüler ve marangozlar tarafından kullanılan yapı tahrip edilmiş, doğal dokusu kaybolmuş ve atık malzemelerin biriktirildiği bir virane haline gelmiştir. 2000 yılında varlığından ve bu kötü durumundan haberdar olduğumuz yapının ayağa kaldırılması ve yeniden işler hale getirilmesi amacıyla şirketimiz Sarnıç Turizm Organizasyon ve Prodüksiyon A.Ş kurulmuştur. Birinci derece Tarihi Eser restorasyonu normlarına uygun olarak 7 yıl boyunca yapılan çalışmalar sonucunda kongre seminer, konfererans gibi toplantılar ve özel organizasyonlara ev sahipliği yapmak üzere Türkiye Turizmine ve Dünya Kültür Hayatına kazandırılmıştır.” KAYNAK:http://www.sultansarnic.com/sultan_sarnic_hakkimizda_tarihce.html (E.T.:13.8.2023)

30 mart 2024 tarihinde bir ramazan günü bölgeye yaptığımız ziyarette Sultan Sarnıcını nihayet açık bulduk. İkindi saatleri idi. İçeride sadece telefon görüşmesi yapan bir kişinin sesini duyabildik. Girişte balkondan aşağıdaki güzel görüntüyü fotoğrafladık. İçeride sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaraların benzeri rutubetimsi bir hava hakimdi.