ŞEHZADE CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ
İnşa Tarihi:
Banisi:
Adres: ….Mahallesi
Yeniden Tamir / İnşa Tarihi:
Kitabesi (Osmanlıca Türkçesi):
Tabelası: Mevcut

Şehzade Camiinde öğlen namazını kıldıktan sonra iç kısımların fotoğrafını çekiyorum. Cami içerisinde Müslüman bir turist kafilesi imamla ayaküstü sohbet ediyordu. Bu sebeple fotoğraf karesinde insan olmasın belirli kısımları sınırlayarak veya kamerayı yukarı doğru tutmak zorunda kaldım. Şehzade Camii 1543-1548 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta vefat eden oğlu Şehzade Mehmet anısına Mimar Sinan tarafından Külliye olarak inşa edilmiştir. “Külliye, camiden başka, imaret, tabhane, medreseler ve mekteplerden oluşmaktadır. Bağlı yapıları bir avlu çevirmekte olup, avluya 5 kapıdan girilmektedir. Camiinin planı kare şeklindedir. Üzerini 18.42 m. çapında bir orta kubbe ve bunu tamamlayıcı mahiyette 4 büyük yarım kubbe örter. Büyük Kubbe 4 fil ayağı üzerine oturmaktadır ve yerden 38 m. yüksekliktedir. Camiye 3 kapıdan girilmektedir. Avlu 12 sütuna dayanan 16 kubbe ile çevrilidir. Avlunun ortasındaki şadırvan, işçiliği ile dikkati çeker. Caminin sağında ve solunda ikişer şerefeli, ustaca işlenmiş 2 minare bulunmaktadır. Cami haziresinde bir çok türbe bulunmaktadır. Şehzade Mehmet, Rüstem Paşa, Şehzade Mahmut, Hatice ve Fatma Sultanlar, Bosnalı İbrahim Paşa türbeleri bunlar arasındadır.” (Ayrıntılı bilgi için İslam Ansiklopedisi Şehzade Külliyesi maddesi, E.T:16.11.2021)

Şehzade Mehmet Camii olarak ta bilinen Şehzade Mehmet Caminin haziresinde birçok türbe, mezarlar bulunmaktadır. Bu camiye daha önce birçok kez geldiğim halde hazire kısmına hiç girmemiştim. Şehzade Mehmet’e ait türbe diğerlerine göre biraz daha geniş. Türbenin girişin sağında ve solunda üst kısmında ayeti kerimeler, hemen altında, göz kamaştıran çini motifleri ve hüsnü hat yazılı çini dikkati çekiyor. Şehzade Mehmet’in türbesinde Kanuni’nin oğlu Şehzade Cihangir ve Şehzade Mehmed’in kızı Hümaşah Sultan’ın kabri bulunmaktadır. Türbelerin iç kısmının duvarları birbirinden güzel çinilerle kaplanmış. Yine iç ile duvarları hüsn-ü hat yazılı çiniler ile türbenin dört bir tarafını çevrelemiş. Hazirenin bir köşesindeki İlhan Varank’a ait kabir taşında “Allah yolunda öldürülenler için ölüler demeyin. Hayır onlar diridirler, velakin siz farkına varmazsınız. (Bakara154) Şehid Prof Dr. İlhan Varank Milletine düşman vatan haini darbeci bir güruh tarafından, şehzadebaşı meydanında şehid edilmiştir. Tarih-i Tevellüdü: 01.0901971 Tarih-i Şehadeti: 16.07.2016” Allah tüm geçmişlerimize rahmet etsin.

Şehzade Caminin iç avlusu, avlusundaki şadırvanı görüp fotoğrafladıktan sonra bahçesine çıkıyoruz. Caminin bahçesi çok geniş, Bahçede yüzyıllara tanıklık etmiş çınar ağaçları dikkati çekiyor. İstanbul’un tüm yoğunluğuna ve gürültüsüne rağmen cami avlusu sessiz, dinginlik sağlıyor. Sanki apayrı bir dünyaya girilmiş gibi. Cami dış avlusunda yeşillikler arasında biraz dinledikten sonra -1 saatten fazla- Şehzade Camii Sokağına çıkıyoruz. Tarihi yaya tüneli gibi kemerin altından geçerek tekrar Ekmekçizade Ahmed Paşa Medresesinin olduğu caddeye çıkıyoruz.