GENEL

İLK DURAĞIMIZ ZEYREK

İstanbul dünya başkenti bir şehir. Uzun yıllardır özellikle adım adım, sokak sokak Tarihi Yarımada denilen bölgeyi gezmek istemişimdir. Tarihi Yarımada -herkesin bildiği üzere- surlar içerisinde kalan bölüme deniliyor. Bir çok yerini biliyoruz. Bir kaç kez de gurup halinde bazı bölgelerini gezdik. Buna rağmen görmediğimiz, gezmediğimiz bir çok yeri var. Bu sebeple Tarihi Yarımayı gezdik diyebilmek için adım adım ilerlemek lazım. Tarihi Yarımada bölgesinin özel olarak korunması gerekirdi. Ancak İstanbul Üniversitesi ana kapısı üzerindeki tuğrayı dahi sökecek kadar İslam’a, tarihe, coğrafya ve halkına uzak zihniyetten bunu beklemek abesle iştigal olurdu. Son dönemlerde tarihi yapıların restorasyon sürecinin hızlanması ve benzeri çalışmaların arttığını görmek bizleri ziyadesiyle sevindirdi ve geleceğe olan umudumuzu artırdı.

Tarihi Yarımadanın tamamını gezmeye, fotoğraflamaya ve hatta yazmağa bu kez kararlıyız, Allah’ın izniyle… Gezi için ilk etapta cumartesi günlerini seçtik. Artık her hafta sabah erkenden hanım, Zeynep ve ben yollara düşecek, öğlen saatine kadar tarihin izini sürecektik. Tarihi yarımada gezisine ilk olarak Zeyrekten başladık. Zeyrekten başlamamızın özel bir sebebi yok. Aracımızı park edip Molla Zeyrek Camiine ulaşıyoruz.

Molla Zeyrek Cami kiliseden dönüştürülmüş. Doğu Roma döneminde kilise eğitim kompleksi olarak yapılmış. Sultan Fatih Mehmet Han İstanbul’u fethettiğinde ilk külliye olarak bu yapıları kullanmış. Külliye camii, derslikler, şifahane ve aşevi gibi unsurları içine almış. Fatih Camii ve Külliyesi yapıldıktan sonra Molla Zeyrek Camii sadece camii hizmeti vermeye devam etmiş. Cami ismini Külliyenin baş muallimi Molla Zeyrek‘ten almış.

Sabah erken saatler olduğundan ortam sakin. Zeyrek Camii uzun yıllar kapalı kalmıştı. Restore edildikten sonra ibadete açıldı. Çevre düzenlemesi yapıldı. Hemen caminin yanında unkapanı caddesine bakan tarafta Fatih Belediyesi Zeyrek Sosyal Tesisleri bulunmaktadır. Nezih bir ortamda çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Cami dış kısmı ve iç kısımları bakımlı. Cami içi klasik kilise kubbeleri olan bir yapı. Mihrap ve Minber ilavesi yapılmış. Kubbeler klasik cami süslemesi ile işlenmiş. Hüsnü Hat yazıları camiye güçlü bir İslami hava katıyor. Cami deki sütunları Doğu Roma (Bizans) mimarisi. Mekan dışarıdan yeterince ışık alıyor. Üst kata çıkıyoruz. Üstten fotoğraf çekiyoruz. Zeyrek durağı ve diğer duraklar için Adım Adım Tarihi Yarımada Bölümüne bakabilirsiniz

One thought on “İLK DURAĞIMIZ ZEYREK

  • I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir